Τετάρτη 21 Μαΐου 2008

Ο Θ. ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

Την Τρίτη 13 Μαΐου 2008 αντιπροσωπεία στελεχών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Αργολίδας με επικεφαλής τον Βουλευτή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α και υπεύθυνο για θέματα Υγείας, ιατρό, Θανάση Λεβέντη, επισκέφθηκε τα Νοσοκομεία Ναυπλίου, Άργους καθώς και το ΚΕΚΥΚΑμεΑ Αργολίδας. Η επίσκεψη αυτή είχε σαν στόχο την καταγραφή και ανάδειξη των προβλημάτων στον τομέα της Υγείας στην περιοχή μας, την επαφή με τους ίδιους τους εργαζόμενους αλλά και την ανταλλαγή απόψεων για τις γενικότερες ελλείψεις στο χώρο της περίθαλψης.
Συναντήθηκε καταρχάς με τα Δ.Σ των Σωματείων των εργαζομένων και τους εκπροσώπους των επιστημονικών φορέων και συμμετείχε σε συσκέψεις με τη συμμετοχή τους, στα γραφεία Διοίκησης των 2 Νοσοκομείων παρουσία των Διοικήσεων. Επισκέφθηκε τους εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς τους και διαπίστωσε τις συνθήκες περίθαλψης των ασθενών επισκεπτόμενος τους θαλάμους νοσηλείας τους.
Στη 1 μ.μ. μίλησε και συζήτησε με τους εργαζόμενους σε μια μαζική ανοιχτή συνέλευση που διήρκησε πέραν της μιας ώρας.
Τα βασικά προβλήματα που διαπιστώθηκαν ήταν:
1. Λειτουργία των δυο Νοσοκομείων
Εδώ, πέραν από την ιστορική διαδρομή και τα αίτια φια τη μη λειτουργία ενός Παναργολικού Νοσοκομείου και με δεδομένη την παράλληλη και αυτόνομη ανάπτυξη των 2 Νοσοκομείων, ετέθησαν προβληματισμοί και ακούστηκαν ενδιαφέρουσες απόψεις για το άμεσο μέλλον τους, όπως: η ύπαρξη μιας και μόνο Διοίκησης και για τα δυο Νοσοκομεία και η μετονομασία τους σε Γενικά Νοσοκομεία Αργολίδας ώστε να πάψουν αυτά να φέρονται ως ιδιοκτησία πόλεων ή φορέων. Τούτο, θα καθιστούσε κοινή συνείδηση σε όλους τους εμπλεκόμενους ότι αποτελούν μέρος μιας και μόνης Υπηρεσίας και θα δρομολογούσε λύσεις (που επίσης ακούστηκαν) για τη συνεχή, αδιάλειπτη και ολοκληρωμένη παροχή υπηρεσιών Υγείας στον λαό της Αργολίδας.
2. Έλλειψη προσωπικού- Οργανισμοί
Διαπιστώθηκε ότι οι Οργανισμοί που υπάρχουν χρονολογούνται από το 1986 και η υπογραφή των νέων εκκρεμεί 3 χρόνια τώρα χωρίς κανείς να γνωρίζει την τύχη τους. Ακόμη, η ανάπτυξη νέων μονάδων (Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, Αξονικός, νέες κλινικές) χωρίς αντίστοιχη τροποποίηση των Οργανισμών έχει ως αποτέλεσμα το προσωπικό που τότε προβλεπόταν να καλείται να καλύψει και τις νέες αυξημένες ανάγκες, κάνοντας όμως έτσι τους εργαζόμενους να λειτουργούν συνεχώς σε συνθήκες ηρωισμού, προκειμένου να κρατηθούν σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο λειτουργίας και τα δυο Νοσοκομεία.
3. Η μη έγκαιρη καταβολή των εφημεριών στους γιατρούς και ιδιαίτερα στους ειδικευόμενους
Μετά την παρέμβαση- επερώτηση που κατέθεσε τον περασμένο Απρίλιο ο κ. Λεβέντης στη Βουλή και την απάντηση του Υπουργού διαφάνηκε ότι είχε βρεθεί λύση, εν τούτοις το πρόβλημα ανέκυψε εκ νέου καθώς προβάλλονται συνεχώς νέα προσχήματα στην πληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών. Η εναρμόνιση με την Κοινοτική Οδηγία προϋποθέτει νέες προσλήψεις, που όμως είναι ανέφικτες αφού οι πιστώσεις δεν επαρκούν ούτε για την αντικατάσταση όσων αποχωρούν.
4. Η μη ένταξη των επαγγελμάτων υγείας στα βαρέα και ανθυγιεινά
Η μη ένταξη των επαγγελμάτων υγείας στα βαρέα και ανθυγιεινά αποτελεί ακόμη ένα παραλογισμό του συστήματος, αφού ο χώρος εργασίας των υγειονομικών είναι κατά βάση μολυσματικός, η δε κατηγοριοποίηση που επιχειρείται δεν απαντά στο αίτημα των εργαζομένων, αλλά φαλκιδεύει ουσιαστικά και εκ των προτέρων, τα δικαιώματά τους.
5. Η σταδιακή εκχώρηση στον ιδιωτικό τομέα υπηρεσιών των Νοσοκομείων
Η ευθύνη για τη φύλαξη, εστίαση, καθαριότητα, κτλ, εκχωρούνται σε εργολάβους που απασχολούν εργαζόμενους με μισθούς των 300 ευρώ, κάτι που ουσιαστικά αποδομεί το δημόσιο σύστημα υγείας.

Ακόμα, η αντιπροσωπεία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α επισκέφθηκε το ΚΕΚΥΚΑμεΑ Αργολίδας, όπου είχε συνάντηση με τον νέο Διοικητή, κ. Δημήτρη Μπαστούνη και το προσωπικό. Ο διορισμός νέας Διοίκησης, μετά τις καταγγελίας που δημοσίευσε ο επικεφαλής της Νομαρχιακής Κίνησης, Αργολίδα: Κοινωνία των Πολιτών, κ. Γιώργος Αντωνόπουλος, μπορεί να έφερε αλλαγή στο εργασιακό κλίμα, όμως δεν είναι κίνηση ικανή να λύσει τα ουσιαστικά και βαθιά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κέντρο.
Όπως είχε αναφερθεί και στις ανακοινώσεις της Νομαρχιακής Κίνησης και διαπιστώθηκε και από την επαφή που είχε ο κ. Λεβέντης με τους απασχολούμενους στο Κέντρο, το βασικό ζήτημα είναι να υπάρξει η πολιτική βούληση για δημιουργία Οργανισμού στον οποίο θα ανήκουν τα ΚΕΚΥΚΑμεΑ, και ο οποίος θα χρηματοδοτεί αυτά τα κέντρα, που αν και έχουν πολύ καλές υποδομές, πάσχουν όμως στη στελέχωση εξειδικευμένου προσωπικού που να μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες της περιοχής. Αυτή τη στιγμή το Κέντρο λειτουργεί με μόνο 2 άτομα μόνιμο προσωπικό και τις υπόλοιπες ανάγκες του τις καλύπτει με άτομα ενταγμένα σε πρόγραμμα Stage (ένα απαράδεκτο καθεστώς εργασίας με 400 Ευρώ το μήνα, 7ωρο, χωρίς ένσημα, χωρίς άδειες, κτλ) που όμως εκτός του ότι είναι διαφόρων ειδικοτήτων (τις περισσότερες φορές άσχετες με το αντικείμενο της εκάστοτε υπηρεσίας), επιπλέον μέχρι να εκπαιδευτούν λήγει η σύμβαση τους και εμφανίζονται εκ νέου τα κενά στην εξυπηρέτηση των πολιτών.
Το πρόβλημα της ανύπαρκτης χρηματοδότησης του ΚΕΚΥΚΑμεΑ (και των υπολοίπων σε όλη την Ελλάδα) επηρεάζει ακόμη την συντήρηση των υφιστάμενων κτιριακών υποδομών, την κάλυψη άμεσων λειτουργικών αναγκών (συντήρηση αυτοκινήτων μεταφοράς ατόμων με αναπηρία, κτλ) και βέβαια δεν απέχει μακριά να εφαρμοστεί η γνωστή «λύση» που μας έχουν συνηθίσει οι κυβερνήσεις του δικομματισμού, να δοθεί δηλαδή σε ιδιώτες γιατί δεν μπορεί το ίδιο το κράτος να αναλάβει τις βασικές ευθύνες του απέναντι στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Οι προβληματισμοί που αναπτύχθηκαν και τα προβλήματα που κατεγράφησαν θα αποτελέσουν θέμα ευρείας συζήτησης της Επιτροπής Υγείας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α στην Αθήνα, με τη συμμετοχή τοπικών στελεχών, έχοντας σαν σκοπό, όχι να καταγραφεί η επίσκεψη του Βουλευτή στην Αργολίδα σαν απλά εθιμοτυπική, αλλά να δρομολογηθούν καίριες πολιτικές ενέργειες ώστε να τα αναδείξουν και σε συνδυασμό, να προσπαθήσουν μέσω πίεσης για την επίλυσή τους.
Τέλος, η Γραμματεία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Αργολίδας ευχαριστεί τις Διοικήσεις των φορέων που επισκέφθηκε η αντιπροσωπεία, αλλά ευχαριστεί κυρίως τους ίδιους τους εργαζόμενους για την παρουσία τους και την ενεργή συμμετοχή τους σ’ όλη την διάρκεια επίσκεψης του Βουλευτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: