Δευτέρα, 31 Μαρτίου 2008

ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΘΥΣΙΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ

Όχι πως το Κέντρο Εκπαίδευσης Κοινωνικής Υποστήριξης και Κατάρτισης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΚΕΚΥΚΑμεΑ) του νομού θα είχε διαφορετική τύχη από τα λοιπά ΚΕΚΥΚΑμεΑ. Ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, φαίνεται ότι πήρε το μήνυμα από επανωτά δημοσιεύματα εφημερίδων και τις καταγγελίες που ήτα κατατεθειμένες στο γραφείο του από το τέλος του 2007 και αφορούσαν τα κακώς κείμενα στο ΚΕΚΥΚΑμεΑ Ν. Αργολίδας και αποφάσισε να δρομολογήσει τις διαδικασίες αλλαγής του προέδρου του Κέντρου.
Γίνεται φανερό ότι ο κ. Σωτήριος Ματράγκος δεν διέθετε τα προσόντα που θα τον έκαναν ικανό να διαχειριστεί έναν εξαιρετικά ευαίσθητο χώρο και οι πρακτικές του δημιουργούσαν αδικίες επιζήμιες για το Κέντρο και το Αναπηρικό Κίνημα του νομού.
Για την αποδιοργάνωση του συστήματος κοινωνικής φροντίδας και με παράδειγμα και το ΚΕΚΥΚΑμεΑ Αργολίδας κάνουν λόγο σε επερώτηση 26 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην οποία μεταξύ των άλλων αναφέρουν:
"Έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από την Κυβέρνηση της Ν.Δ.. και στο διάστημα αυτό παρακολουθούμε την συνεχιζόμενη «οπισθοχώρηση» του εθνικού συστήματος κοινωνικής φροντίδας στη χώρα μας. Το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας που με μεγάλο κόπο και με θυσίες του ελληνικού λαού, οικοδόμησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, κινδυνεύει από πλήρη απαξίωση. Επί των ημερών της διακυβέρνησης της ΝΔ όχι μόνο δεν έχει υπάρξει η παραμικρή βελτίωση στο τομέα της πρόνοιας αλλά αντίθετα καταγράφεται η συνειδητή υποβάθμιση του υφιστάμενου συστήματος, με επιπτώσεις τόσο στην ποσότητα όσο και στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Πολλές δομές και κυρίως οι περιφερειακές, έχουν αφεθεί στην τύχη τους, με το μέλλον να προβλέπεται ακόμη πιο ζοφερό.

Οι βαρύγδουπες εξαγγελίες για αναβάθμιση του συστήματος κοινωνικής φροντίδας τόσο από τον Πρωθυπουργό της χώρας - ο οποίος από το ΠΙΚΠΑ Βούλας το Μάιο του 2004 τόνιζε πως «στο επίκεντρο της πολιτικής της ΝΔ, είναι ο άνθρωπος», προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα την αναμόρφωση των παρεχόμενων υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας - όσο και από τους κ.κ. Ν. Κακλαμάνη και Δ. Αβραμόπουλο, έχουν μείνει «στο ράφι». Την ίδια στιγμή οι υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας «στενάζουν» από τις ελλείψεις προσωπικού και πόρων, και από την αδιαφορία της Πολιτείας να δώσει συγκεκριμένες λύσεις στα κατά περίπτωση προβλήματα.
Η όποια δράση της Κυβέρνησης στο τομέα της Πρόνοιας και της Κοινωνικής Φροντίδας περιορίζεται σε διοργανώσεις πομπωδών εκδηλώσεων φιλανθρωπίας και τηλε-μαραθωνίων, στηριζόμενη σε διάφορους μη κερδοσκοπικούς φορείς και εθελοντικές οργανώσεις καθώς και σε παρεμβάσεις στελεχών της στις πρωινές τηλεοπτικές εκπομπές προκειμένου να διαφημίζουν την «κοινωνική τους ευαισθησία», συνήθως υποσχόμενοι διευθετήσεις που εν συνεχεία είτε τις «ξεχνούν» είτε δεν έχουν τα μέσα για να τις κάνουν πράξη.»

Και αφού αναφέρουν παραδείγματα για να επιβεβαιώσουν τα παραπάνω ρωτούν:
«1. Για την εγκατάλειψη της Πρόνοιας και της Κοινωνικής Φροντίδας στη χώρα μας.

2. Για την απουσία συγκεκριμένων παρεμβάσεών ώστε να εκλείψουν τα παραπάνω περιγραφέντα φαινόμενα.

3. Για την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση του συστήματος κοινωνικής προστασίας και των δομών αυτού.

4. Για την απουσία συγκεκριμένου σχεδιασμού για τα προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι» και τις υπόλοιπες κοινωνικές δομές που υλοποιούνται από τη Τοπική Αυτοδιοίκηση.

5. Για την μη ολοκλήρωση του προνοιακού χάρτη της χώρας.

6. Για τον μη ακριβή καθορισμό των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και των υποχρεώσεων του κράτους προς αυτές.

7. Για την απουσία σχεδιασμού και νέων μέτρων για τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες.

8. Για την απουσία ενιαίας, κεντρικής, μακροπρόθεσμης στρατηγικής στον τομέα της Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

9. Για την αθέτηση των προεκλογικών υποσχέσεων της Ν.Δ. και την εφαρμογή μετεκλογικής πολιτικής που ξηλώνει το δίχτυ κοινωνικής προστασίας από τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.»

Η αλλαγή του προέδρου είναι ένα πρώτο βήμα. Όμως δεν λύνει το πρόβλημα. Γιατί στον ευαίσθητο αυτό χώρο το πρώτο που απαιτείται είναι η αγάπη και η θυσία για το Άτομο με Ειδικές Ανάγκες, Τα λόγια τάχουμε χορτάσει. Έργα και ειλικρινής αλληλεγγύη χρειάζεται. Τα Κέντρα αυτά δεν δημιουργήθηκαν για να διοριστούν κάποιοι διευθυντές και κάποιοι να κονομήσουν από συγκεντρωμένες πωλήσεις προϊόντων και προμηθειών.